Käytössä Blogger, vaihdanko WordPressiin?

Sopivan julkaisualustan valinta tuntuu vuodesta toiseen olevan kuuma puheenaihe bloggaajien kesken. Monet liputtavat Bloggerin puolesta, koska blogin aloittaminen on todella helppoa eikä sivuston ylläpidosta tarvitse huolehtia. Aloittelevalle bloggaajalle, jolle esim. termit: hosting, domainrekisteröinti tai hakukoneoptimointi ovat hepreaa, tarjoaa Blogger nopean ja yksinkertaisen vaihtoehdon ryhtyä sisällöntuottajaksi.

Yllättävän monet todella suosituista blogeista on edelleen toteutettu Bloggerilla. Opittu ympäristö ja helppous ovat varmasti tärkeimpiä syitä pitää kiinni tutusta ja turvallisesta, eikä uskalleta ottaa seuraavaa askelta kohti monipuolisempaa vaihtoehtoa. Lisäksi keskustelupalstoilla kiertää kauhutarinoita pieleen menneistä siirtoprojekteista, joissa yli puolet Bloggerilla julkaistun sivuston lukijoista on menetetty vaihdossa WordPressiin (wordpress.org). Näin tosiaan voi käydä.

Silti vaihtoa ei todellakaan tarvitse pelätä. Blogin siirron Bloggerista WordPressiin voi tehdä turvallisin mielin, jos tietää mitä tekee, ja varmistaa siirron myös hakukoneoptimoinnin osalta. Jos itseltä loppuu osaaminen kesken, voi siirron tilata asiantuntevalta palveluntarjoajalta, myös meiltä voit pyytä tarjouksen täältä.

WordPressin vahvuudet ja heikkoudet

Googlen omistavan ja ylläpitämän Bloggerin rajoitukset verrattuna avoimeen WordPressiin tulevat nopeasti vastaan. Ohessa muutamia mielestäni tärkeimpiä WordPressin vahvuuksia verrattuna Bloggeriin:

  • Monipuolisuus ja ulkoasun muokattavuus – Avoimeen lähdekoodin perustuva WordPress tarjoaa lähes loputtoman määrän mahdollisuuksia sivuston ulkoasun ja toiminnallisuuksien muokkaamiseen. Valmiita teemoja löytyy todella paljon sekä ilmaisena että maksullisina. Ilmaisilla teemoilla pääsee jo todella pitkälle, näyttävistä ja monipuolisista teemoista joutuu yleensä maksamaan. Bloggerin ulkoasun muokkaus on huomattavasti rajoitetumpaa.
  • Hallinta – WordPressillä toteutetun sivuston hallinta on sinulla, ja voit tuhansien lisäosien avulla toteuttaa juuri sellaisen sivuston kuin haluat: yksinkertaisesta yhden sivun kotisivusta vaikka tuhansien tuotteiden verkkokauppaan. Yrityksen sivustolle WordPress onkin näistä vaihtoehdoista ainoa mahdollinen valinta.
  • Analytiikka – WordPressin kanssa voit käyttää haluamaasi työkalua sivuston analytiikkaan. Google Analytics on näistä varmasti suosituin ja sen liittäminen sivustoon onnistuu helposti esim. lukuisten lisäosien avulla.
  • Hakukoneoptimointi (SEO) – WordPress ja sen lisäosat tarjoavat runsaasti työkaluja hakukoneoptimointiin
  • Siirrettävyys – WordPress sivusto on helppo siirtää toiseen webhotelliin tai uuteen domainiin.
  • Ylläpito – Ongelmatilanteissa monet WordPressin käyttäjäfoorumit ja tukisivustot auttavat löytämään ratkaisun. WordPress on maailman yleisimpiä julkaisujärjestelmä ja sen huomaa tukimateriaalin määrästä. Tarvittaessa voit myös ostaa sivuston ylläpidon palveluna.

WordPress sivuston ylläpidosta syntyy luonnollisesti kuluja (webhotelli ja domainrekisteröinti) ja tämä onkin lähes ainoa merkittävämpi heikkous verrattuna ilmaiseen Bloggeriin. Kustannukset ovat kuitenkin maltilliset, domainin ja kotimaisen webhotellin keskiverto blogille saa n. 10€/kk.

Tietoturvan ja varmuuskopioiden osalta WordPress vaatii Bloggeria enemmän vastuuta käyttäjältään. Molempiin löytyy helppokäyttöisiä lisäosia. Lisäksi on tärkeää muistaa päivittää sekä WordPress että käytössä olevat lisäosat viimeisimpään versioon.

Yhteenveto

Blogger tarjoaa matalan aloituskynnyksen ja sillä pääsee helposti mukaan digitaalisen sisällöntuotannon maailmaan. Blogin lukijamäärän kasvaessa, ja osaamisen kautta vaatimustason noustessa, on syytä harkita siirtymistä WordPressiin. Mikäli siirto ja uuden sivuston perustaminen tuntuu haastavalta, tarjoavat monet kaltaisemme asiantuntijat vaadittavat työt palveluna ja voit keskittyä omaan ydinosaamiseesi eli sisällöntuotantoon. Jos artikkeli herätti kysymyksiä, ota yhteyttä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *